Chemex Classic 10 CUPS

gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka 0 0 Ilość ocen

Chemex Classic 10 Cups to największa wersja jednego z najpopularniejszych zaparzaczy do kawy. Stworzony został w latach 40. ubiegłego wieku i cały czas cieszy się dużą popularnością, zyskując coraz większą ilość fanów na całym świecie. Nie bez powodu. To połączenie prostoty, elegancji i funkcjonalności. Został zaprojektowany przez niemieckiego chemika, Petera Schlumbohma. Jego kształt to połączenie dwóch chemicznych naczyń – lejka i kolby. Wykonany jest ze szkła wysokiej jakości, które nie pochłania zapachów i jest odporne na wysokie temperatury. Prostota jego budowy sprawia, że Chemex Classic 10 Cups będzie Wam służył przez długie lata. Do zaparzenia w nim kawy niezbędne są papierowe filtry Chemex. Najlepszą kawą do Chemexu będą jasno palone ziarna o owocowych nutach. Drewniany uchwyt gwarantuje bezpieczne serwowanie gorącej kawy. Chemex Classic 10 Cups to zaparzacz idealny dla tych, którym kawa najlepiej smakuje w większym gronie.

Pojemność Chemex Classic 10 Cups: ok. 1480ml

ZmywarkaZmywarka SzkłoSzkło
chwilowy brak towaru
Cena: 259,00 zł
ilość plus minus
Opis produktu
Zobacz opinie

Jak parzyć kawę w Chemexie ?

Jak parzyć kawę w Chemexie ? Temperatura 90-93 °C Woda 350 ML Kawa 25 G Młynek ŚREDNIO GRUBE Czas 4 MIN

Umieść papierowy filtr w szyjce tak, aby jeden bok miał jedną, a drugi trzy warstwy i zmocz go dokładnie gorącą wodą, żeby pozbyć się posmaku papieru. Następnie wylej zebraną wodę z Chemexu.

Produkty
Zobacz produkt
Zobacz produkt
Zobacz produkt

Wsyp kawę do filtra, wlej około 50 ml wody o temperaturze 93 stopni zakrywając jedynie zmielone ziarna i odczekaj około 30 sekund. Następnie powolnymi, kulistymi ruchami dolewaj resztę wody równomiernie, przerywając co jakiś czas, żeby nie przelać filtra i umożliwić ekstrakcję. 

Produkty
Zobacz produkt
Zobacz produkt

Cały proces liczony od pierwszego zalania do momentu kiedy z filtra nic już nie kapie powinien trwać około 4 minut. Jeżeli trwa znacznie dłużej to znaczy, że ziarna były zmielone zbyt drobno. Znacznie krótszy czas zaparzania świadczy o zbyt grubym zmieleniu ziaren.

Produkty
Zobacz produkt

Chemex Classic 10 CUPS - opinie

Dodaj opinię

separator Może Ci się również przydać

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl