Chemex Classic 3 CUPS

gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka 0 0 Ilość ocen

Chemex Classic 3 Cups to najmniejsza wersja tego wyjątkowego zaparzacza do kawy. Ten model pozwoli Wam jednorazowo przygotować około 3 kubków kawy. Chemex wykonany jest ze szkła laboratoryjnego. Jest ono odporne na wysokie temperatury oraz nie wpływa w żaden sposób na smak i aromat kawy. Drewniany uchwyt umożliwia bezpieczne trzymanie Chemexu i serwowanie gorącej kawy. Do parzenia kawy w Chemexie niezbędne są papierowe filtry. Są one grubsze niż inne, zatrzymują więcej olejków, dzięki czemu kawa staje się wyjątkowo lekka, wręcz herbaciana. Mimo charakteryzującej ją delikatności, kawa z Chemexu to duża dawka kofeiny. Chociaż Chemex został zaprojektowany w latach 40. ubiegłego wieku to do dziś cieszy się on dużą popularnością. Parzenie w nim kawy jest niezwykle proste, zajmuje ok. 5 minut. Można w nim przygotować kawę dla kilku osób jednocześnie. Poza tym nie bez znaczenia pozostaje fakt, że Chemex Classic 3 Cups jest po prostu piękny. Z pewnością warto go mieć w swojej kuchni!

Pojemność Chemex Classic 3 Cups: ok. 470ml

ZmywarkaZmywarka SzkłoSzkło
wysyłka 24H
Cena: 199,00 zł
ilość plus minus
Opis produktu
Zobacz opinie

Jak parzyć kawę w Chemexie ?

Jak parzyć kawę w Chemexie ? Temperatura 90-93 °C Woda 350 ML Kawa 25 G Młynek ŚREDNIO GRUBE Czas 4 MIN

Umieść papierowy filtr w szyjce tak, aby jeden bok miał jedną, a drugi trzy warstwy i zmocz go dokładnie gorącą wodą, żeby pozbyć się posmaku papieru. Następnie wylej zebraną wodę z Chemexu.

Produkty
Zobacz produkt
Zobacz produkt
Zobacz produkt

Wsyp kawę do filtra, wlej około 50 ml wody o temperaturze 93 stopni zakrywając jedynie zmielone ziarna i odczekaj około 30 sekund. Następnie powolnymi, kulistymi ruchami dolewaj resztę wody równomiernie, przerywając co jakiś czas, żeby nie przelać filtra i umożliwić ekstrakcję. 

Produkty
Zobacz produkt
Zobacz produkt

Cały proces liczony od pierwszego zalania do momentu kiedy z filtra nic już nie kapie powinien trwać około 4 minut. Jeżeli trwa znacznie dłużej to znaczy, że ziarna były zmielone zbyt drobno. Znacznie krótszy czas zaparzania świadczy o zbyt grubym zmieleniu ziaren.

Produkty
Zobacz produkt

Chemex Classic 3 CUPS - opinie

Dodaj opinię

separator Może Ci się również przydać

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl