Chemex Classic 6 CUPS

gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka 5 2 Ilość ocen

Chemex Classic 6 Cups to absolutny „must have” dla tych, którzy cenią sobie połączenie praktyczności z designem na najwyższym poziomie. Z jednej strony, w zaledwie 5 minut, przygotujesz delikatną i aromatyczną kawę, zaś z drugiej wzbogacisz swoją kuchnię o prawdziwe dzieło sztuki.

Zaparzacz Chemex uchodzi za jeden ze stu najlepiej zaprojektowanych produktów naszych czasów. Można go podziwiać w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku. Został zaprojektowany w latach 40. XX wieku przez niemieckiego chemika, Petera Schlumbohma. W swoim wynalazku połączył on dwa naczynia chemiczne – kolbę oraz lejek, dodał stylowy drewniany uchwyt ze skórzanym paskiem i voila! :) Chemex to zaparzacz, który charakteryzuje prostota budowy. Brak ruchomych elementów gwarantuje, że będziesz mógł cieszyć się nim przez wiele lat. Szkło, z którego jest wykonany jest odporne na wysokie temperatury oraz nie pochłania zapachów, dzięki czemu smak kawy zostaje niezmieniony. Do zaparzenia kawy w Chemexie niezbędne są papierowe filtry. Najlepiej sprawdzi się także jasno palona kawa z segmentu Speciality.

Pojemność Chemex Classic 6 Cups: ok. 880ml

ZmywarkaZmywarka SzkłoSzkło
chwilowy brak towaru
Cena: 225,00 zł
ilość plus minus
Opis produktu
Zobacz opinie

Jak parzyć kawę w Chemexie ?

Jak parzyć kawę w Chemexie ? Temperatura 90-93 °C Woda 350 ML Kawa 25 G Młynek ŚREDNIO GRUBE Czas 4 MIN

Umieść papierowy filtr w szyjce tak, aby jeden bok miał jedną, a drugi trzy warstwy i zmocz go dokładnie gorącą wodą, żeby pozbyć się posmaku papieru. Następnie wylej zebraną wodę z Chemexu.

Produkty
Zobacz produkt
Zobacz produkt
Zobacz produkt

Wsyp kawę do filtra, wlej około 50 ml wody o temperaturze 93 stopni zakrywając jedynie zmielone ziarna i odczekaj około 30 sekund. Następnie powolnymi, kulistymi ruchami dolewaj resztę wody równomiernie, przerywając co jakiś czas, żeby nie przelać filtra i umożliwić ekstrakcję. 

Produkty
Zobacz produkt
Zobacz produkt

Cały proces liczony od pierwszego zalania do momentu kiedy z filtra nic już nie kapie powinien trwać około 4 minut. Jeżeli trwa znacznie dłużej to znaczy, że ziarna były zmielone zbyt drobno. Znacznie krótszy czas zaparzania świadczy o zbyt grubym zmieleniu ziaren.

Produkty
Zobacz produkt

Chemex Classic 6 CUPS - opinie

Dodaj opinię

separator Może Ci się również przydać

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl