Chemexy

Sprzęt dla tych, którzy chcą pić kawę w stylu Jamesa Bonda czy kultowych Przyjaciół :) Chemex pozwala przyrządzić delikatny, klarowny, wręcz herbaciany napar z dużą dawką kofeiny. Propozycja idealna dla fanów aromatycznej kawy i kolekcjonerów stylowych gadżetów.

Chemexy

Chemex – prawdziwa gwiazda

Chemex to zaparzacz do parzenia kawy, doskonale znany na całym świecie i zyskujący coraz większą popularność w Polsce. Prosta budowa, wyjątkowa uroda i niezwykła funkcjonalność sprawiają, że można zakochać się w nim od pierwszego wejrzenia. Urządzenie to od wielu lat dumnie prezentuje się w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku jako jeden ze 100 najlepiej zaprojektowanych produktów na świecie. Kawą z chemexu raczyli się słynni Przyjaciele, Mad Man, a nawet sam James Bond!

Prostota i funkcjonalność chemexu

Chemex pojawił się w Polsce dopiero wraz z Trzecią Falą Kawy. Jednak nie jest on nowością w kawowym świecie. Powstał już w latach 40. ubiegłego wieku, a stworzył go niemiecki chemik, Peter Schlumbohm. Kształt chemexu to efekt połączenia dwóch naczyń chemicznych – kolby i lejka. Wykonany jest ze szkła laboratoryjnego, odpornego na wysokie temperatury, nie pochłaniającego zapachów, dzięki czemu smak kawy pozostaje niezmieniony. Charakteru dodaje mu drewniany uchwyt. Ważnym elementem, który wyróżnia chemex na tle innych zaparzaczy, są papierowe filtry. Są one grubsze i przepuszczają mniejszą ilość olejków zawartych w kawie, dzięki czemu otrzymujemy bardziej klarowny napar. Parzenie kawy w chemexie jest niezwykle proste. Wystarczy złożyć i umieścić filtr w zaparzaczu. Wsypać zmielone ziarna, powoli zalewać je wodą i zaczekać około 4 minut, aż kawa przesączy się do dolnej części. Chemexy dostępne są w czterech rozmiarach (3, 6, 8 i 10 cups), dzięki czemu każdy może dopasować go do swoich potrzeb.

Jaka kawa do chemexu?

Kawa z chemexu jest delikatna w smaku, przypomina wręcz herbaciany napar. Jednak niech Was to nie zwiedzie – porcja takiej kawy to duża dawka kofeiny. Przy tej metodzie parzenia najlepiej sprawdzą się jasno palone ziarna kaw o owocowo-kwiatowych nutach. To właśnie takie smaki chemex idealnie wydobędzie i podkreśli. Kawa zaparzona tą metodą będzie lekka i orzeźwiająca w smaku. Ziarna do chemexu powinny być zmielone średnio grubo. Parzenie kawy w tym zaparzaczu zdecydowanie ułatwi konewka, czyli specjalny czajnik z wydłużoną szyjką, który pozwoli na pełną kontrolę przepływu wody oraz waga do kawy, która nie tylko odmierza gramaturę ziaren i wody, ale także mierzy czas ekstrakcji. Taki zestaw zapewni nam powtarzalność naszej kawy przy każdym parzeniu.

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl