Drippery

Szybki i prosty sposób na wyjątkową kawę. To najpopularniejsza z metod alternatywnych. Pozwala ona na wydobycie z ziaren wielu nut smakowych i aromatów. Kawa z dripa jest lekka, cytrusowa, a jednocześnie zawiera dużą dawkę kofeiny. Doskonała dla tych, którzy wciąż poszukują SWOJEJ idealnej kawy.

  • strzałka
  • 1
  • |
  • 2
  • strzłka
Drippery

Dripper – symbol Trzeciej Fali Kawy

Druga Fala Kawy była erą sieciowych kawiarni, erą cappuccino, latte, słodkich syropów do kawy i oczywiście ogromnej ilości bitej śmietany wieńczącej ten kawowy deser. Jednak z czasem przesyt tego wszystkiego sprawił, że, tak jak w innych dziedzinach życia, tak i w piciu kawy zaczęliśmy wracać do tego, co zdrowe i w stu procentach naturalne. Ten odwrót nazywamy właśnie Trzecią Falą Kawy. To porzucenie ciemno palonych ziaren wątpliwej jakości, pełnych goryczy i spalenizny na rzecz jasno palonych ziaren, wiadomego pochodzenia, w których doszukać można się całej gamy smaków i aromatów. To także odkrywanie alternatywnych metod parzenia kawy. Jedną z tych najbardziej popularnych jest właśnie dripper. Prosty w użyciu, stosunkowo tani i dający niesamowite rezultaty – tak w skrócie można opisać ten zaparzacz. Nic więc dziwnego, że pokochali go wszyscy.

Dripper dla każdego

Drip to metoda przelewowa, wykorzystująca papierowe filtry, przez które kawa „kapie” (z ang. „drip” – kapać) prosto do serwera lub ulubionego kubka. Popularność dripperów przyczyniła się do tego, że mamy ich bardzo duży wybór. Możemy przebierać w kolorach oraz materiałach, z których są wykonane. Dostępne są zarówno najtańsze wersje plastikowe, jak i te droższe wykonane z porcelany, szkła, czy stali nierdzewnej. Drippery swoim wyglądem przypominają lejki. Zasada ich działania jest bardzo prosta. Dripper umieszczamy na naczyniu, do którego będzie przelewać się kawa, wkładamy papierowy filtr, wsypujemy kawę, powoli zalewamy i czekamy aż kawa przesączy się przez filtr. W zależności od producenta poszczególne drippery różnią się od siebie drobnymi szczegółami w budowie. Jedne z nich mają stożkowate dno, inne płaskie. W jednych ścianki są gładkie, w innych pojawiają się rowki, w różnych kształtach. Wszystkie te niuanse mają wpływ na przepływ wody, a co za tym idzie na końcowy napar, który otrzymujemy. Najpopularniejszymi dripperami są dripy Hario V60 oraz Kalita.

Kawa z dripa

Kawa z dripa jest orzeźwiająca i rześka. Jednak wiele zmiennych wpływa na jej ostateczny smak. Możemy eksperymentować z gramaturą kawy, grubością mielenia, czy temperaturą i ilością wody. To, co z pewnością można powiedzieć to to, że kawa z dripa zawsze zaskakuje. Ziarna polecane do tej metody to jasno palone kawy wysokiej jakości o lekkich, owocowych nutach. Świetnie sprawdzą się tu kawy afrykańskie, np. z Kenii, czy Etiopii. Przy parzeniu kawy w dripperze warto korzystać z dostępnych na rynku akcesoriów, dzięki którym będziemy mogli odnaleźć swój ulubiony smak kawy i sprawić, że będzie on powtarzalny. Z pewnością przyda się waga do kawy, odmierzająca zarówno gramaturę ziaren i wody jak i czas ekstrakcji oraz czajnik z „gęsią szyją”, który pozwoli, na kontrolę przepływu wody i równomierne zalewanie ziaren kolistymi ruchami. Idealnym zestawem do driperrów są serwery do kawy, do których kawa kapie podczas parzenia. Te dostępne w naszym sklepie wykonane są z wysokiej jakości szkła borokrzemowego, które jest odporne na wysokie temperatury i jest bezzapachowe, dzięki czemu nie wpływa w żaden sposób na smak kawy.

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl