French Pressy

Pierwszy krok na drodze od tradycyjnej polskiej „zalewajki” do metod alternatywnych. French press to prosty i szybki sposób na idealną kawę o pełnym smaku i aromacie bez fusów :)

French Pressy

French Pressy

French Press to jedna z bardziej popularnych metod parzenia kawy. Z pewnością każdy z Was zetknął się kiedyś z tym zaparzaczem. Jego prostota i funkcjonalność sprawiły, że pokochał go cały świat. Jedni używają go do parzenia kawy, inni do parzenia herbaty, a jeszcze inni… spieniają w nim mleko. French Press to dzbanek z przykrywką, do której zamontowany jest tłok z metalowym sitkiem. Wystarczy wsypać do niego grubo zmieloną kawę, zalać gorącą wodą, odczekać około 4 minut, przelać do ulubionego kubka i już! Pyszna kawa gotowa! Jego niewątpliwą zaletą jest także możliwość parzenia nawet 8 filiżanek kawy jednocześnie, co sprawdzi się np. podczas rodzinnych spotkań czy długich zebrań w pracy.

Czy French Press jest francuski?

To pytanie dotyka dość kontrowersyjnego tematu. Francuzi i Włosi cały czas toczą spór o to, komu zawdzięczamy ten zaparzacz. Dlaczego? Pierwsze wzmianki o zaparzaczu z tłokiem sięgają drugiej połowy XIX wieku. Skonstruował go Francuz - kowal, który do metalowego pręta przymocował cynową płytkę z małymi otworami, dzięki czemu można było oddzielić fusy przy nalewaniu kawy. Jednak pierwszy patent pochodzi z 1929 roku z Włoch. Zarejestrował go Mediolańczyk, Attilio Calimani i to dzięki niemu french press zyskał swoją popularność. Urządzenie udoskonalił w 1958 roku kolejny Włoch, Faliero Bonadanini, i to właśnie w takim kształcie zaparzacz ten produkowany jest do dziś.

Jak wybrać French Press?

Na rynku dostępna jest cała gama french pressów. Można przebierać w rozmiarach, w kolorach, w materiałach, z których są produkowane. Ceny rozciągają się od kilkunastu do kilkuset złotych. Jak zatem się w tym odnaleźć i wybrać french press idealny? Przy wyborze tego zaparzacza najważniejsze jest zwrócenie uwagi na jakość materiałów, z których jest wykonany. Najczęściej jest to połączenie odpornego na wysokie temperatury szkła borokrzemowego oraz stali nierdzewnej. Ich dużą zaletą jest bezzapachowość, dzięki czemu smak kawy pozostaje niezmieniony. Nie można tego powiedzieć o tanich french pressach z plastikowymi elementami, które oddają swój zapach zwłaszcza w kontakcie z gorącą wodą. Drugą ważną sprawą jest jakość metalowego filtra. Powinien on idealnie przylegać do ścianek french pressu, a metalowa siateczka powinna być na tyle drobna, by nie przepuszczać zmielonych ziaren. Warto wybrać markowe zaparzacze (np. Bodum, Hario, Bialetti, La Cafetiere), które cieszą się dobrą opinią i zaufaniem klientów. Wtedy mamy pewność, że posłuży on nam na lata.

Jaka kawa do French Pressu?

Popularność french pressu wynika między innymi z jego dużych możliwości. Metoda ta jest doskonała dla początkujących w temacie alternatywnego parzenia kawy. Po pierwsze ze względu na łatwość przygotowywania kawy w tym zaparzaczu, a po drugie ze względu na efekt najbardziej zbliżony do zwykłej „zalewajki”. Praktycznie każda kawa sprawdzi się w tej metodzie. Można użyć zarówno kaw ziarnistych pod espresso jak i tych do metod przelewowych. Zależy to jedynie od osobistych preferencji. Ważne jest by ziarna zmielić dość grubo, tak by fusy nie przedostawały się do gotowego naparu, ale także dlatego by nie zapchać filtra. Kawa z french pressu to pełnia smaku i aromatu. Charakteryzuje ją jedwabista cielistość. Jest to przeciwieństwo delikatnych, czystych, wręcz herbacianych naparów, które otrzymujemy z dripa lub Chemexu.

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl