Jak parzyć: Aeropress

Aeropress to ten zaparzacz, bez którego nie ruszamy się na dłużej z domu. Towarzyszy nam w każdej podróży, ze względu na to, że jest lekki i poręczny, ale przede wszystkim można w nim zaparzyć kubek naprawdę dobrej kawy! ;)

 

 

Areopress to jeden z najnowszych i zarazem najprostszych zaparzaczy do kawy. I to właśnie jego prostota jest jego największą zaletą. Składa się on z trzech poliwęglanowych części, dzięki czemu można go bez obaw zabrać ze sobą dosłownie wszędzie. Areopress został stworzony w 2004 roku przez Alana Adlera, czyli tego samego Pana, który wynalazł… frisbee :) Jako naukowiec i jednocześnie nałogowy kawosz, Adler zaczął zgłębiać dokładnie proces parzenia kawy. Postanowił stworzyć tanie i proste urządzenie, które umożliwi przygotowanie idealnej kawy w domu. Według Adlera zwykły ekspres po pierwsze był zbyt drogi, po drugie nie dawał pełnej kontroli nad procesem parzenia. Aeropress umożliwia szybkie przygotowanie jednej porcji kawy prosto do ulubionego kubka. Ta ciśnieniowa metoda parzenia pozwala na otrzymanie rezultatów podobnych do espresso. Lepiej sprawdzą się tu ciemniej palone ziarna z Ameryki Południowej. Kawa zaparzona w Aeropressie będzie miała delikatny smak, ale za to solidna dawkę kofeiny ;) Jego prosta i szybka obsługa sprawia, że nadaje się on zarówno dla tych zaawansowanych jak i tych, którzy dopiero uczą się alternatywnych metod parzenia kawy. Pokochają go wszyscy :)

 

Jak parzyć kawę w Aeropressie? To proste!

 

 

Połącz obie części ze sobą i ustaw Aeropress w pozycji odwróconej tłokiem do dołu (tak jak na zdjęciu powyżej). Gorącą wodą zmocz dokładnie papierowy filtr umieszczony wcześniej w sitku po to, żeby pozbyć się posmaku papieru. W celu ogrzania zaparzacza wlej trochę gorącej wody do środka, zamieszaj i wylej, aby osiągnąć lepsze efekty ekstrakcji.

 

 

Wsyp zmieloną kawę do Aeropressu. Włącz timer. W ciągu pierwszych 30 sekund wlej około 50 ml wody i zamieszaj. Powinny pojawić się bąbelki. Jest to tzw. efekt „bloom”, który oznacza, że kawa jest świeża (warto wtedy także powąchać kawę, bo waśnie w tym czasie zapach jest najbardziej intensywny). W ciągu kolejnych 30 sekund wlej resztę wody.

 

 

Umieść sitko z filtrem na górze i odwróć Aeropress na ulubiony kubek lub filiżankę. Przez około 20 – 30 sekund jednostajnym ruchem naciskaj na tłok przeciskając kawę przez filtr. Przerwij gdy usłyszysz pierwszy syk powietrza.

 

My daliśmy się oczarować... Teraz Wasza kolej! ---> AEROPRESS :)

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl