Jak parzyć: French Press

Są tacy, którzy robiąc kawę zamieniają kuchnię w małe laboratorium. Są też tacy, którzy kawę chcą zrobić szybko i po prostu delektować się jej smakiem. O ile Kamilowi bliżej do tej pierwszej grupy, tak ja zdecydowanie należę do tych leniwych ;) Mimo tak różnego podejścia do tematu kawy oboje upodobaliśmy sobie jeden z zaparzaczy – french press. Za co lubimy tę metodę parzenia? Kamil za możliwości eksperymentowania, ja za jego wyjątkową prostotę.

 

 

French press to szklane lub metalowe naczynie z tłokiem, dzięki któremu odseparowujemy zmieloną kawę od gotowego naparu. Ta metoda parzenia daje efekty najbliższe „tradycyjnej” polskiej zalewajce. Zawsze chętnie polecam ją osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z alternatywnymi metodami. Kawa z french pressu jest gęsta i ciężka, podobna właśnie do zalewajki, jednak bez pływających w niej fusów. Ta metoda podkreśla słodkie, czekoladowe i orzechowe nuty smakowe ziaren (na początku próbowania kaw alternatywnych delikatny, wręcz herbaciany napar z wyraźnymi nutami owocowymi przygotowywany w chemexie lub dripie może nie przypaść do gustu). French press jest także niezwykle łatwy w użyciu. Mamy tu pełną kontrolę nad czasem parzenia. Nie potrzebujemy żadnych dodatkowych filtrów, czy specjalnego czajnika. French press to idealny pierwszy krok w świecie alternatywnych metod parzenia.

 

Jak zaparzyć w nim kawę? Nic prostszego!

 

 

Ogrzej zaparzacz przelewając go gorącą wodą i przygotuj grubo zmieloną kawę. Lepiej sprawdzą się ziarna z Ameryki Południowej (słodsze), niż te afrykańskie.
RADA: eksperymentuj z grubością ziaren, tak by kawa była odpowiednia dla Ciebie. Jeśli napar wychodzi za słaby oznacza to, że ziarna były zbyt grubo zmielone. Jeśli za mocny – zbyt drobno.

 

 

Wsyp kawę (ok. 20g na 350ml wody). Wlej niewielką ilość gorącej (nie wrzącej!) wody, tak by jedynie przykryć zmielone ziarna. Zamieszaj i odczekaj pół minuty. Po tym czasie wlej resztę wody i zamieszaj 2-3 razy. Nałóż przykrywę, nie dociskając jeszcze tłoka. Odczekaj 3 – 4 minuty.

 

 

Po tym czasie przeciśnij filtr powolnym jednostajnym ruchem. Kawę od razu przelej do filiżanki! To bardzo ważne. Kawa pozostawiona we french pressie dalej się parzy (ziarna ciągle mają kontakt z wodą), przez co staje się gorzka i traci wszystkie swoje walory.

 

French press nadaje się także do przygotowania domowego Cold Brew, czyli kawy parzonej na zimno – idealnej na lato! :) Więcej na ten temat znajdziecie tutaj: Jak przygotować COLD BREW.

 

Jeśli jednak jeszcze nie posiadacie swojego french pressu, koniecznie zajrzyjcie do naszego sklepu --> FRENCH PRESS

 


 

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl