Jak parzyć kawę w kawiarce?

Kawiarka to zaparzacz kultowy. Konstrukcja wynaleziona w latach 30 XX wieku doczekała się wielu nazw w różnych językach oraz niezliczonej ilości wersji różniących się kształtem, kolorem i pojemnością w zależności od producenta. To, co łączy wszystkie modele to prostota przygotowania wyśmienitej kawy w zaciszu własnego domu. Zatem czy potrzebny jest poradnik pod tytułem jak parzyć kawę w kawiarce? Na pewno warto znać kilka złotych zasad, które pozwolą wyciągnąć z każdej kawy to co w niej najlepsze, oto one:

 

1. Podczas parzenia kawy w kawiarce warto używać przefiltrowanej i gorącej wody. Przefiltrowana woda wpłynie pozytywnie na smak kawy, a jej temperatura skróci czas parzenia, co w konsekwencji pozwoli uniknąć nadmiernego zagrzania kawy w sitku, a docelowo gorzkiego posmaku w filiżance.

2. Ważne jest również to, żeby wlewając wodę do zbiorniczka, nie przekroczyć poziomu zaworu odprowadzającego nadmiar ciśnienia.

3. Nie wolno ubijać kawy w sitku! Należy ją jedynie lekko wyrównać palcem uzyskując gładką powierzchnię. Kawiarka działa podobnie jak ekspres ciśnieniowy, im dokładniej wyrównamy kawę w sitku tym lepiej się ona zaparzy.

 

Kawiarka wymaga ciemniej palonych i drobno zmielonych ziaren

 

4. Po usłyszeniu charakterystycznego syczenia należy zdjąć kawiarkę ze źródła ciepła i natychmiast ochłodzić dolny zbiorniczek najlepiej w zimnej wodzie. Pod koniec parzenia kawa w sitku jest już „zużyta”, a woda zaczyna się gotować – i jeden i drugi aspekt może tylko negatywnie wpłynąć na ostateczny smak całej kawy.

5. Przed rozlaniem kawy do filiżanek warto je wcześniej zagrzać (na przykład płucząc gorącą wodą) gdyż nagła zmiana temperatury również wpływa negatywnie na smak kawy. To właśnie z tego względu w kawiarni wszystkie filiżanki leżą zawsze na ekspresie – tam właśnie utrzymują odpowiednią temperaturę.

Kawiarka, jak działa?

                Kawiarka, jak działa teoretycznie każdy wie. Dla tych jednak, którzy dopiero planują jej zakup, przygotowaliśmy garść przydatnych informacji o tym jak prawidłowo używać kawiarkę oraz jak dokładnie przebiega proces parzenia.

Klasyczna kawiarka składa się z trzech podstawowych części: dolny zbiorniczek na wodę, sitko z lejkiem oraz górny zbiornik z przykrywką. Do tego dochodzi gumowa uszczelka, która de facto jest jedynym zużywającym się elementem w całej konstrukcji.

 

Kawiarka sklada sie z trzech czesci - zbiornika dolnego i gornego oraz sitka.

 

Woda w dolnym zbiorniku pod wpływem ciepła i powstałego ciśnienia zostaje wypychana w górę przez lejek do sitka z kawą gdzie następuje proces parzenia. Zaparzony w ten sposób napar pod wpływem ów ciśnienia przedostaje się wyżej i wypływa przez dyszę w górnej części kawiarki. Cały proces parzenia powinien trwać maksymalnie kilka minut.

                To właśnie ta specyficzna konstrukcja oraz fakt, iż dużą rolę podczas parzenia odgrywa ciśnienie powoduje, iż kawa z kawiarki to niejako namiastka prawdziwego espresso. Taka kawa w odczuciu smakowym jest wyraźnie gęstsza od zwykłej polskiej zalewajki czy kawy z ekspresu przelewowego. Dzięki temu idealnie komponuje się z mlekiem.

Do parzenia w kawiarce poleca się głównie średnio i ciemno palone mieszanki kaw z Ameryki Południowej przeznaczone typowo do espresso lub delikatniejsze kawy jednorodne z Brazylii, Kolumbii czy Gwatemali, ale również wypalone w stopniu minimum średnim.

Ceny kawiarek

                Ceny kawiarek zależą przede wszystkim od ich jakości i rodzaju. Klasyczne kawiarki aluminiowe przeznaczone do palników gazowych czy płyt ceramicznych kupimy już za kilkadziesiąt złotych. Droższe będą te ze stali nierdzewnej, przeznaczone do użytkowania na kuchenkach indukcyjnych. Tutaj płacimy przede wszystkim za materiał wykonania (stal jest droższa niż aluminium) ale również za design. Takie kawiarki pasują idealnie do nowoczesnych, minimalistycznych kuchni.

Najdroższe z wiadomych względów są kawiarki elektryczne. Tak jak kawa z kawiarki jest namiastką espresso, tak kawiarka elektryczna jest niejako namiastką automatycznego ekspresu ciśnieniowego. Kawiarki elektryczne bardzo często spotykane są w biurach, urzędach i innych miejscach pracy, gdyż doskonale spełniają swoją funkcję za niewielką cenę adekwatnie do jakości i wygody, którą gwarantują.

 

Najlepsze kawiarki to te od firm takich jak Bialetti czy GAT

 

                Niebagatelny wpływ na cenę kawiarki ma również producent. W zależności od tego jakie logo ma wygrawerowane dana kawiarka, cena będzie niższa lub wyższa. Najdroższe są kawiarki włoskiej firmy Bialetti oraz GAT – ale też najlepsze. Za ceną idzie jakość materiałów oraz samego wykonania.

                Na rynku dostępne są dosłownie setki, o ile nie tysiące modeli kawiarek niewiadomego pochodzenia za naprawdę niewielkie pieniądze. Przed zakupem takiej kawiarki należy pamiętać, że jest to przedmiot do użytku spożywczego, z którego codziennie rano pijemy naszą ulubioną małą czarną. Naszym zdaniem czasami warto zapłacić więcej i mieć pewność jakości wykonania i bezpieczeństwa użytych materiałów. Często za wyższą ceną idzie również wyjątkowy design – nie do podrobienia przez chińskie podróbki z supermarketu.

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl