Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa ziarnista

lub mielona na Twoje życzenie - idealna dla kobiet w ciąży oraz osób cierpiących na nadwrażliwość żołądka - u nas zawsze świeża, maksymalnie 7 DNI po wypaleniu !

Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa ziarnista to dobra alternatywa dla tych, którzy uwielbiają pić kawę, jednak chcą z różnych względów ograniczyć spożywanie kofeiny. Polecana jest kobietom w ciąży oraz osobom z nadciśnieniem, zaburzeniami snu, chorobami serca, czy nadwrażliwością żołądka. Należy jednak podkreślić, że nawet kawa bezkofeinowa zawiera śladowe ilości kofeiny. Jest to ok. 1-5 mg w filiżance (dla porównania zwykła kawa w jednej filiżance zawiera ok. 100-120mg kofeiny).

Dekofeinizacja

Historia kawy bez kofeiny sięga początków XX wieku. Stworzona została przez Ludwiga Roseliusa. Jego ojciec (degustator kawy) narzekał na skutki uboczne swojej pracy. Roselius postanowił mu pomóc i wymyślił sposób pozbycia się kofeiny z kawy. Niestety efektem końcowym była kawa bezkofeinowa i jednocześnie trująca, ponieważ użył on do tego silnie toksycznego benzenu. Oczywiście dziś proces dekofeinizacji przebiega zupełnie inaczej. Kawę bezkofeinową ziarnistą produkuje się w specjalnych fabrykach. Obróbce poddaje się jeszcze zielone ziarna, tak by zachować w nich jak najwięcej substancji odpowiadających za smak i aromat. Można wyróżnić trzy sposoby dekofeinizacji: proces wodny, proces chemiczny i proces gazowy.

Proces wodny

Najstarszy z procesów. Zielone ziarna moczy się w wodzie, która wypłukuje z nich zarówno kofeinę jak i wszystkie substancje smakowe. Następnie za pomocą filtrów węglowych z wody odfiltrowuje się kofeinę. Potem woda z substancjami smakowymi zamieniona w parę wodną jest absorbowana przez ziarna, przez co odzyskują swój smak i aromat. Ta metoda ma największy wpływ na ostateczny smak ziaren. Kawa bez kofeiny obrabiana w takim procesie jest mniej aromatyczna.

Proces chemiczny

W tym procesie wykorzystywane są organiczne rozpuszczalniki chemiczne takie jak dichlorometan i octan etylu. Zielone ziarna poddawane są działaniu pary wodnej lub moczone są w gorącej wodzie po to, by zwiększyć ich objętość. Następnie zanurza się je w rozpuszczalniku, który usuwa z ziaren jedynie kofeinę. Potem ziarna odparowuje się by pozbyć się resztek substancji chemicznych. Ta metoda ze względu na niskie koszty jest bardzo popularna. Substancje wykorzystywane w tym procesie mają mały wpływ na smak kawy. Po obróbce w ziarnach zostają ich śladowe ilości. Warto jednak dodać, że octan etylu może pozostawiać w kawie kwaśny posmak. Wykorzystywany jest on głównie przy obróbce ziaren niskiej jakości.

Proces gazowy

Ostatni z procesów wykorzystuje tzw. nadkrytyczny dwutlenek węgla (stan nadkrytyczny to postać dwutlenku węgla pomiędzy stanem ciekłym a gazowym). Zielone ziarna tak jak w poprzednim procesie poddawane są działaniu pary wodnej. Następnie zanurza się je w dwutlenku węgla. Cały proces przebiega pod wysokim ciśnieniem ok. 200 atmosfer. Dwutlenek węgla łączy się z kofeiną, tym samym usuwając ją z ziaren. Proces ten jest droższy niż inne, jednak jako jedyny pozostawia nienaruszony smak i aromat kawy. To właśnie takiej obróbce została poddana kawa bezkofeinowa ziarnista dostępna w naszym sklepie – Brazil Decaf Fine Cup.

Smak kawy bezkofeinowej

Kawa bez kofeiny ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Wiele osób podchodzi do niej nieufnie, uznając ją za gorszą od zwykłej kawy. Tymczasem kawa bezkofeinowa może smakować naprawdę dobrze. Sama kofeina ma niewielki wpływ na smak kawy - dodaje ziarnom goryczy. Zatem kawa bezkofeinowa będzie z pewnością mniej gorzka. To jaki jest finalny efekt zależy w podobnym stopniu od jakości zielonych ziaren oraz zastosowanej obróbki. Do produkcji kawy bezkofeinowej używa się najczęściej ziaren słabej jakości. Dodatkowo zmniejszając koszty produkcji stosuje się tanie metody dekofeinizacji, które wypłukują z nich i tak już słaby smak i aromat. To głównie z tego wynika zła sława kawy bez kofeiny. Jednak coraz częściej można kupić kawę bezkofeinową ziarnistą wysokiej jakości. Do jej produkcji wykorzystuje się najlepsze ziarna, a jako obróbkę stosuje się metodę z dwutlenkiem węgla, dzięki temu zachowany jest pełny smak i aromat. Kawa bezkofeinowa Brazil Decaf Fine Cup to kawa z przebijającymi się nutami czekolady, orzechów i karmelu, dzięki czemu idealnie łączy się z mlekiem. Świetnie sprawdzi się parzona w kawiarce, french pressie, czy do przygotowania cold brew.

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl