Kawa ciemno palona

Kawa ciemno palona, włoska, do ekspresu

ciśnieniowego lub kawiarki czy praski francuskiej - z gwarancją świeżości max 7 DNI po paleniu !

Kawa ciemno palona

Kawa ciemno palona

Palenie kawy to kluczowy moment w drodze ziarna z plantacji na sklepowe półki. Na tym etapie można zepsuć nawet najlepszą kawę, ale także „ulepszyć” ziarna o naturalnie mniej bogatym aromacie. Wiele czynników i zmiennych wpływa na finalny produkt, który trafia do Waszych domów. Kawę w zależności od jej jakości i plantacji, z której pochodzi wypala się jasno, średnio lub ciemno (oczywiście z całą gamą pośrednich stopni palenia). Średnio lub ciemno palona kawa ziarnista i espresso to dobre skojarzenie. Taki sposób palenia zmniejsza kwaskowatość kawy, daje zbalansowany smak, podkreśla słodycz oraz dodaje przyjemną goryczkę wzmacniającą wyrazistość smaku, dzięki czemu świetnie nadaje się ona do przygotowania espresso. To właśnie sprawia, że przeznaczone one są głównie do parzenia w kawiarce czy ekspresie ciśnieniowym.

Włoska kawa

„Włoska kawa” to dla wielu ludzi synonim dobrej kawy. Rozwiewając wszelkie wątpliwości – we Włoszech nie ma plantacji kawy, a termin „włoska kawa” odnosi się jedynie do ziaren wypalanych na terenach słonecznej Italii. Jednym z symboli tego kraju z pewnością jest Espresso. To tam w 1901 roku powstał pierwszy ekspres ciśnieniowy, a co za tym idzie pierwsze espresso. O tym jak poważnie do tematu podchodzą Włosi może świadczyć fakt, że powstał tam Narodowy Instytut Włoskiego Espresso. Zgodnie z ich zaleceniami idealne espresso to 7g kawy, 25 sekund ekstrakcji i 25ml gotowego naparu. Palarni we Włoszech jest mnóstwo. Jednak tak jak w każdej dziedzinie palarnia palarni nie równa. Wiele z nich to przemysłowe palarnie, stawiające na ilość, a nie jakość wypalanej kawy. Często wypala się w nich tanie ziarna słabej jakości, których płaski smak maskuje się poprzez bardzo ciemne palenie. W ziarnach wypalonych na węgiel jedynym wyczuwalnym aromatem staje się spalenizna. Jest w nich dużo goryczy, ziarna są prawie czarne, oleiste. Natomiast dobre włoskie palarnie specjalizują się w tworzeniu idealnych kaw ziarnistych pod espresso. Sprowadzają dobrej jakości ziarna, które wypalają średnio lub ciemno, jednak na tyle by nie utracić naturalnych aromatów zwartych w kawie. Dobra kawa ciemno palona będzie miała niską kwasowość, dużo słodyczy wynikającej z karmelizacji cukrów oraz duże, gęste body. Nuty smakowe charakterystyczne dla ciemno palonych kaw to orzechy, czekolada deserowa, czy suszone śliwki.

Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego – Blend Espresso

Część naszej oferty stanowią mieszanki, stworzone specjalnie do przygotowywania włoskich kaw na bazie espresso. Sprawdzą się one idealnie jako kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego. Mieszanki espresso składają się z ziaren pochodzących z różnych plantacji i krajów, dobieranych w odpowiednich proporcjach. Nasze kawy ziarniste do ekspresu to kawy palone średnio ciemno. Dzięki temu espresso jest tak wyraziste w smaku. Choć zdecydowana większość ziaren w naszej ofercie to kawy ziarniste 100% Arabica to jednak mamy również mieszankę z dodatkiem kawy robusty. Została ona stworzona specjalnie dla fanów dużej dawki kofeiny i gęstej cremy. To właśnie robusta odpowiada za apetyczną piankę tworzącą się na powierzchni espresso.

Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego – Single Espresso

Mieszanki to nie jedyna nasza oferta jeśli chodzi o kawę ziarnistą do ekspresu ciśnieniowego. W Coffee Boxie znajdziecie również kawy jednorodne, które świetnie sprawdzą się parzone w kawiarce czy ekspresie. Są to kawy z takich krajów jak Brazylia czy Kolumbia. Średnie palenie ziaren z tych krajów podkreśla ich naturalną słodycz, bogaty aromat. Jednorodna ciemniej palona kawa ziarnista do ekspresu ma niską kwasowość, a w smaku często wyczuwalne są takie nuty jak orzechy, czekolada, kakao czy naturalna słodycz owoców. Świetnie łączą się z mlekiem, dlatego polecamy je do takich metod jak kawiarka czy ekspres ciśnieniowy, w których można stworzyć espresso będące idealną bazą pod mleczne kawy.

Kawa ciemno palona a kofeina

Ciemno palona kawa często określana jest mianem mocnej. Jednak co to oznacza? Czy jest w niej więcej kofeiny? Mocna kawa w przypadku ziaren ciemno palonych może odnosić się jedynie do intensywności smaku i większej goryczy, która jest tym bardziej wyczuwalna im dłużej palona jest kawa. Mitem jest natomiast przeświadczenie, że ciemno palona kawa zawiera większą ilość kofeiny. Proces palenia to tylko jeden z czynników wpływających na zawartość kofeiny w ziarnach i jego wpływ jest niewielki. Przy dłuższym wypalaniu zawartość kofeiny może się zmniejszyć o zaledwie kilka procent.

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl