Kawa Ethiopia Yirgacheffe Koke

gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka 5 4 Ilość ocen

DATA PALENIA: 04.08.2018

JASNY STOPIEŃ PALENIA

 

Kraj: Ethiopia

Nazwa: Yirgacheffe Koke

Region: Yirgacheffe

Plantacja: Koke

Wysokość upraw: 1200 – 1800 m.n.p.m.

Metoda obróbki: Washed

Odmiana: Various varietals

chwilowy brak towaru
Cena: 29,80 zł
ilość plus minus
Opis produktu
Zobacz opinie

Kawa o charakterystycznym słodkim, lekko ziemistym aromacie. Lekka, orzeźwiająca i delikatna o wyraźnej ale zrównoważonej kwaskowatości. W smaku cytrusowa, kwiatowa, herbaciana. Pozostawia lekko winny posmak.

Ze względu na dość jasne palenie jest to kawa przeznaczona typowo pod przelewowe metody parzenia – ekspres przelewowy, drip, chemex. Można również wypróbować ją do parzenia w aeropresie i french pressie. Nie polecamy jej natomiast do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki.

Ziarna wypalane są małymi partiami, tradycyjną metodą w piecu Probat z 1974 roku. Hermetyczne pakowanie sprawia, że kawa dłużej zachowuje swoją świeżość. Choć najbardziej polecamy kupowanie kawy w ziarnach to nie pozostajemy obojętni na potrzeby klientów i oferujemy również możliwość zmielenia kawy pod dowolną metodę.

Etiopia uważana jest za kolebkę kawy. Legenda głosi, że pasterz o imieniu Kaldi odkrył cudowne właściwości owoców kawowca obserwując dziwne zachowanie swoich kóz, które się nimi zajadały. Było to właśnie na terenach obecnej Etiopii gdzie powstały pierwsze plantacje kawy na świecie.

98% etiopskiej kawy uprawiana jest na małych plantacjach o powierzchni maksymalnie 1 hektara. Z punktu widzenia etiopskiej gospodarki jest to pewnie duży problem. Natomiast wpływa to bardzo dobrze na samą jakość kawy. Plantatorzy dbają o swoje uprawy z należytą starannością gdyż jest to często ich cały dorobek życia. Efekty tego czujemy później w filiżance dobrej, świeżo palonej kawy z Etiopii.

Yirgacheffe i Sidamo właśnie to dwa najbardziej znane regiony Etiopii słynące z uprawy kawy. Położone są na południu kraju.

Ziarna z obu regionów przetwarzane są w jednym miejscu, tak zwanym młynie metodą Washed czyli taką, którą stosuje się tylko i wyłącznie do ziaren wysokiej jakości.

Kawa Ethiopia Yirgacheffe Koke - opinie

Dodaj opinię

separator Może Ci się również przydać

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl