Kawa jasno palona

Kawa idealna do Dripa, Chemexa i innych metod przelewowych. Orzeźwiająca z nutami owoców cytrusowych - gwarancja świeżości maksymalnie 14 DNI po wypaleniu !

Kawa jasno palona

Trzecia Fala Kawy

Obecnie na świecie panuje tzw. Trzecia Fala Kawy a wraz z nią kawa jasno palona. Czym jest Trzecia Fala Kawy i czym były wcześniejsze? Pierwszą Falą Kawy został nazwany czas, kiedy kawa zaczęła być powszechnie dostępna. To także moment powstania kawy rozpuszczalnej. Druga Fala to rozpowszechnienie się sieciowych kawiarni, to ciemno palone kawy z dużą ilością mleka, z dodatkami syropów i bitej śmietany. Tak jak we wszystkich aspektach naszego życia tak i w piciu kawy w końcu powracamy do natury. Trzecia Fala Kawy to moda na kawy jasno palone, bogate w naturalne aromaty. To ziarna wiadomego pochodzenia, o których wiemy wszystko. To także dbałość o każdy szczegół począwszy od sadzenia kawowców po parzenie ziaren w domowym zaciszu.

Kawa jasno palona

Palenie kawy to złożony proces wymagający wiele umiejętności, wyczucia i dużego doświadczenia. Dzieli się on na kilka etapów. W piecu najpierw następuje ich suszenie, zaczynają powoli zmieniać kolor, po czym następuje pierwszy crack, czyli moment „strzelania” ziaren, podczas którego zachowują się one podobnie do popcornu. Przy jasnym paleniu w tym momencie najczęściej proces palenia zostaje zatrzymany. Ziarna po pierwszym cracku uwalniają aromaty i stają się słodsze, ponieważ rozpoczął się proces karmelizacji cukrów. To właśnie z tego wynika idealny balans pomiędzy słodyczą a kwasowością kaw jasno palonych. Warto podkreślić, że kwasowość w kawie jest dobrym elementem. Kawa jest owocem i tak jak inne owoce jak np. wiśnie, czy pomarańcze powinna mieć swoją kwasowość. Nie wolno mylić jej z kwaśnością, nieprzyjemną, octową, która charakteryzuje kawy zepsute – z defektami, źle wypalone lub źle zaparzone. Jasno palone ziarna są jasnobrązowe i w przeciwieństwie do kaw ciemno palonych, z wierzchu są suche i matowe. Wynika to z faktu, iż olejki eteryczne zawarte w ziarnach nie przedostały się na zewnątrz. Krótszy czas palenia sprawia także, że kawa jasno palona zawiera więcej kofeiny. Ziarna kawy nie powinny być jednak palone zbyt jasno. Zbyt krótki proces palenia sprawi, że kawa będzie mało rozwinięta i kwaśna, o nieprzyjemnym aromacie.

Smak kaw jasno palonych

Przy wyborze kawy dla siebie warto sprawdzić jak wypalane są dane ziarna. Jasne palenie oznacza, że mają one wyższą kwasowość i zdecydowanie mniej goryczy niż w przypadku kaw ciemno palonych. Kawy jasno palone to idealny balans między słodyczą i kwasowością, a także przyjemne lekkie body. Taki stopień wypalania stosowany jest do metod alternatywnych. Przy takich metodach parzenia jak chemex, czy drip, kawa jasno palona może się w pełni rozwinąć. Podkreślone zostają naturalne aromaty i nuty smakowe danych ziaren. Jasne palenie świetnie uwydatnia kwiatowo-owocowe nuty kaw afrykańskich. W Coffee Boxie oferujemy Wam jasno paloną Etiopię Yirgacheffe Koke – lekką i orzeźwiającą oraz Guatemalę El Morito, w której jasne palenie podkreśla nuty smakowe jagód i truskawek.

Jeśli posiadacie chemexy, ekspresy przelewowe i dripy to kawa jasno palona musi znaleźć się w Waszych domach!

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl