Kawa organiczna EKO

Kawa organiczna, ekologiczna

uprawiana bez użycia pestycydów i nawozów sztucznych - u nas zawsze świeżo palona metodą rzemieślniczą - z gwarancją max 14 DNI po wypaleniu !

Kawa organiczna EKO

Kawa organiczna

Kawa organiczna, inaczej kawa ekologiczna to coraz częściej poszukiwany produkt wśród konsumentów. Kawa organiczna to nic innego jak kawa uprawiana naturalnie, bez użycia środków chemicznych. Jednak dodatkowo za tym terminem kryje się szereg różnych innych zasad i ograniczeń, które mają na celu ochronę środowiska naturalnego, na którym znajduje się plantacja oraz zapewnianie godnych warunków życia pracownikom. Kawy organiczne oznaczane są różnego rodzaju certyfikatami (np. Rainforest Alliance, Fair Trade), które stanowią gwarancję dla konsumenta, iż ma do czynienia z kawą ekologiczną. Największymi producentami kaw organicznych są Peru, Meksyk oraz Etiopia.

Ekologia

Plantacje kawy produkujące kawy organiczne nie mogą stosować żadnych sztucznych nawozów, pestycydów, sterydów, czy np. środków owado- lub grzybobójczych. Teren, na którym znajduje się taka uprawa musi być wolny od środków chemicznych przez co najmniej 3 lata wstecz. Tego typu plantacje prowadzone są najczęściej przez małych producentów i lokalnych farmerów. Drzewa kawowca nawożone są naturalnym kompostem. Wykorzystuje się do tego np. miąższ owoców kawowca pozostały po obróbce ziaren. Większość plantacji ekologicznych to uprawy w cieniu. Kawowiec nie lubi palącego słońca. Plantatorzy sadzą większe rośliny, w których cieniu kryją się krzewy kawowca. Dzięki temu tworzone są nowe tereny leśne, w których schronienie znajduje wiele gatunków roślin i zwierząt. Na plantacjach ekologicznych uprawia się tylko naturalne odmiany kawowca. Ze względu na dużo mniejsze zbiory kawy organiczne są droższe od innych.

Przejrzystość

To, co cechuję i wyróżnia kawę ekologiczną na tle innych kaw to także przejrzystość jej pochodzenia. Konsument dostaje dokładne informacje na temat pochodzenia ziaren – poza krajem często podana jest konkretna plantacja, z której pochodzi dane ziarno. Pojawia się także informacja na temat metody obróbki ziaren. Producenci kaw organicznych poddawani są częstym kontrolom jakości oraz zobowiązani są do prowadzenia dokładnej dokumentacji. Kiedy ziarna ekologiczne opuszczają plantację kontrola nie ustaje. Odpowiednie organizacje dbają by kawy organiczne były oddzielone od niecertyfikowanych ziaren zarówno podczas przetwarzania, pakowania jak i transportu. Właściwe standardy muszą zostać zachowane również na etapie ich magazynowania oraz w palarniach.

Fair Trade

Poza dbaniem o ekologię produkcja kawy organicznej wiąże się także z dbaniem o pracowników plantacji i z przestrzeganiem zasad uczciwego handlu. Organizacja Fair Trade dba o godziwe warunki pracy, lepsze wynagrodzenie, o przestrzeganie zasad BHP i respektowanie zakazu zatrudniania dzieci poniżej 15. roku życia. Jej celem jest także wyrównywanie szans na rynku poprzez pomaganie małym producentom i lokalnym farmerom.

Smak kawy organicznej

Smak kawy organicznej to jeden z głównych powodów, przez które cieszy się ona coraz większą popularnością wśród konsumentów. Owoce kawowców uprawianych ekologicznie dojrzewają dłużej niż tych sztucznie nawożonych. Ten spowolniony proces bezpośrednio przekłada się na smak kawy ekologicznej. Zawiera ona więcej olejków eterycznych, które odpowiedzialne są za bogaty aromat i pełny smak ziaren. Dodatkowy korzystny wpływ mają żyzne gleby nawożone naturalnym kompostem, na których rośnie kawa organiczna. Ziarna kaw ekologicznych w zależności od kraju, z którego pochodzą mają inny profil smakowy, dlatego można dobrać je do swojej ulubionej metody. Orzeźwiające kawy afrykańskie będą idealne do parzenia w chemexie, dripie, a bardziej zrównoważone i słodkie kawy z Ameryki Łacińskiej do takich metod jak french press, aeropress czy kawiarka.

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl