Kawa Robusta

Kawa ciemno palona, mocna i esencjonalna, idealna dla fanów espresso we włoskim stylu - u nas zawsze świeżo palona max 7 DNI po wypaleniu !

Kawa Robusta

Kawa Robusta

Kawa Robusta to czarna owca w rodzinie kawowca. Gatunek ten okryty jest złą sławą, jednak czy słusznie? Tak jak wszystko w życiu, kawa robusta ma swoje plusy i minusy. W zależności od gustu i oczekiwań jakie mamy wobec filiżanki kawy, możemy w niej znaleźć coś dla siebie. Robusta uprawiana jest głównie w południowo-wschodniej Azji, w środkowej i zachodniej części Afryki i w Brazylii. Największym jej producentem jest Wietnam. Kawa robusta stanowi ok. 30% światowej produkcji kawy.

Jak rośnie Robusta?

Kawa Robusta jest dużo prostsza w uprawie. Przede wszystkim plantacje robusty znajdują się na niższych terenach niż plantacje arabiki. Znajdują się one na wysokościach do 600 m.n.p.m. Takie ich położenie znacznie obniża koszty upraw, dzięki temu ceny kawy robusty są niższe. Gatunek ten lubi ciepły równikowy klimat. Optymalne warunki dla tego gatunku kawowca to temperatura ok. 24-29°C, nasłonecznienie oraz duże opady. Krzewy robusty są bardziej wydajne niż arabiki. Jest ona także bardziej odporna na wszelkiego rodzaju choroby i szkodniki. Wynika to po części z zawartości kwasu chlorogenowego oraz z wyższej zawartości kofeiny (jest jej ok. 2-4%, czyli dwa razy więcej niż w ziarnach arabiki), która uznawana jest za naturalny pestycyd. Ziarna robusty są mniejsze, okrągłe z prostą bruzdą. Przed wypaleniem robustę można także poznać po żółtoszarym kolorze. Tak jak arabica, gatunek robusta również dzieli się na wiele odmian. Ciekawostkę stanowią odmiany hybrydowe, czyli łączące zalety obu tych gatunków – odporność i łatwość uprawy robusty z pełniejszym smakiem arabiki. Naturalną hybrydą jest Timor, jednak istnieje także odmiana hybrydowa stworzona przez naukowców w laboratorium - Catimor (połączenie timoru z caturrą – odmianą arabiki).

Smak Robusty

Ze względu na nisko położone uprawy robusta dojrzewa szybciej i jest dużo mniej aromatyczna niż arabica. Smak jest mało złożony, cierpki i drewniany. Jej główną zaletą jest wyższa zawartość kofeiny, która z drugiej strony odpowiedzialna jest także za jej goryczkę. Najczęściej robusta wykorzystywana jest do kaw rozpuszczalnych oraz jako dodatek do mieszanek. Dzięki zawartości robusty espresso ma większą moc oraz gęstą cremę. Tradycyjne włoskie mieszanki z reguły składają się w 85% z ziaren arabiki i w 15% z ziaren robusty. Bywają jednak też takie, w których proporcje te wynoszą 50/50. Jeśli lubicie intensywną kawę mieszanka z dodatkiem robusty może się okazać dla Was idealnym rozwiązaniem.

Robusta - nie taki diabeł straszny

Kawa Robusta powszechnie nie cieszy się dobrą opinią. Jednak tak jak możemy trafić na słabej jakości arabicę, tak możemy znaleźć robustę dobrej jakości. Uprawy robusty traktowane są po macoszemu. Ze względu na dużo mniejsze koszty, zdecydowana większość z nich to plantacje przemysłowe, na których całą pracę wykonują maszyny, podczas gdy o dobrą arabikę na każdym etapie dbają plantatorzy - jest ręcznie zbierana i selekcjonowana. Przy ziarnach robusty z reguły chodzi o ilości, nie o jakość. W jednym czasie z krzewów zbierane są wszystkie owoce, niezależnie od ich dojrzałości, po czym są one suszone bez żadnego sortowania. Stąd z reguły robusta to często ziarna z różnymi defektami. Istnieją jednak dobre jakościowo ziarna robusty, o które plantatorzy dbają podobnie jak o arabikę. Choć są one w smaku znacznie uboższe niż ziarna arabiki to jednak można w nich odnaleźć nuty kakao i czekolady. Znajdą one swoich amatorów wśród tych, którzy od kawy oczekują wyrazistego, ostrzejszego smaku i dużej dawki kofeiny.

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl