Kawa z Etiopii

Kawa Etiopia

 z regionu Yirgacheffe to najbardziej ceniona kawa na świecie - zawsze z gwarancją maksymalnie 14 DNI po wypaleniu !

Kawa z Etiopii

Kawa z Etiopii

Kawy Etiopii należą do najciekawszych ziaren na świecie. Nie bez powodu stały się prawdziwą gwiazdą trwającej obecnie Trzeciej Fali Kawy. Ich smak potrafi zachwycić. Kawa ziarnista Etiopii jest głównym towarem eksportowym tego kraju. Produkuje się tu ok. 4 milionów worków kawy rocznie, co stawia Etiopię na czele afrykańskich producentów ziaren arabiki. Warto też dodać, że Etiopczycy są pierwsi na podium jeśli chodzi o konsumpcję kawy na Czarnym Kontynencie. Tradycja picia kawy w Etiopii jest na tyle rozwinięta, że duża część produkcji czarnego złota nie opuszcza granic kraju. To ważny rytuał w ciągu dnia i okazja do spędzenia czasu z rodziną i sąsiadami. Kawa Etiopii uprawiana jest przede wszystkim na małych, rodzinnych plantacjach, których właściciele zrzeszeni są w większe wspólnoty w poszczególnych regionach. Większość plantacji położona jest na wysokości powyżej 1500 m.n.p.m. Ma to bezpośredni wpływ na smak kawy. Arabika lubi niższe temperatury, większą wilgotność powietrza oraz cień innych drzew. Owoce kawowca uprawiane na takich wysokościach dojrzewają wolniej, dzięki czemu ziarna mają więcej aromatów. Są słodsze, pełne pożądanych przez kawoszy owocowo-kwiatowych nut. Wysokość plantacji wymusza także na plantatorach ręczne zbiory. Odbywa się to fazami i pozwala na dokładne zrywanie jedynie dojrzałych owoców, których ziarna będą smakowały najlepiej. Zbiory odbywają się tu od października do grudnia. Najpopularniejszymi regionami produkującymi kawy ziarniste Etiopii są Sidamo, Yirgacheffe, Harrar i Djimmah.

Profil sensoryczny kawy z Etiopii

Kawy Etiopii swoją popularność zyskały dzięki wyjątkowym owocowym i kwiatowym nutom. Charakteryzują się one delikatnym body, w aromacie można odnaleźć owoce tropikalne, cytrusowe. W zależności od plantacji i wybranej metody obróbki ziaren kawy ziarniste Etiopii mogą różnić się smakiem. W regionie Harrar, gdzie znajdują się najwyżej położone uprawy kawowca, a jego owoce suszone są na słońcu, kawy mają charakterystyczny winny smak, w którym wyczuwalne są nuty borówek. Natomiast kawa Etiopia Yirgacheffe, najpopularniejsza kawa Etiopii obrabiana jest przede wszystkim metodą washed. W ziarnach z tego regionu wyczuwalne są nuty moreli i cytryn. Kawa ziarnista Etiopia Sidamo to z kolei ziarna orzeźwiające, o delikatnym body, w których słodycz owoców współgra z kwiatowo-herbacianymi nutami. Profil smakowy kaw Etiopii sprawia, że świetnie sprawdzą się one w metodach przelewowych z wykorzystaniem papierowych filtrów. To właśnie drip i chemex pozwoli na wydobycie z nich tego, co najlepsze. Przygotowanie kawy tymi metodami jest bardzo proste, choć wymaga trochę wprawy. Sprawę zdecydowanie ułatwią kawowe akcesoria takie jak waga, czy specjalny czajnik z konewką, które pozwolą na pełną kontrolę nad procesem parzenia.

Historia kawy ziarnistej Etiopii

Etiopia uznawana jest za ojczyznę kawy. Oprócz faktu, iż kawowiec rośnie tam naturalnie to dodatkowo krąży legenda, według której to w Etiopii odkryto wyjątkowe właściwości kawy. W IX wieku w regionie Kaffa (od nazwy tego regionu pochodzi słowo kawa), pasterz Kaldi zaobserwował dziwne ożywienie swoich kóz po zjedzeniu dziko rosnących czerwonych „wiśni”. Pasterz postanowił wypróbować ich działanie na sobie. Okazało się, że dodają one energii nie tylko zwierzętom, ale także ludziom. To właśnie tak odkryto wyjątkowe właściwości owoców kawowca. Według kolejnej legendy kawę na początku pili przede wszystkim mnisi, którzy chcieli pozbyć się senności podczas nocnych modlitw.

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl