Kawa z Gwatemali

Czekoladowo-owocowe nuty smakowe zachwycą najbardziej wymagające gusta - zawsze z gwarancją maksymalnie 7 DNI po wypaleniu !

Kawa z Gwatemali

Kawa z Gwatemali

Ziarnista kawa z Gwatemali to jedna z najchętniej kupowanych kaw. Ceniona za swój ciekawy smak i złożony aromat. Jej historia zaczyna się w 1750 roku, kiedy to jezuiccy duchowni zasadzili pierwsze drzewa kawowca. Jednak przemysł kawowy rozwinął się w tym kraju w XIX wieku, dzięki niemieckim osadnikom. Obecnie Gwatemala jest ósmym światowym producentem czarnego złota (produkuje się tu ok. 4 milionów worków kawy rocznie), a w przemyśle kawowym zatrudniona jest ok. 1/3 czynnych zawodowo obywateli. W Gwatemali działa czynnie stowarzyszenie handlowe Asociation Nacional del Cafe (Anacafe), które reprezentuje 120 tysięcy producentów kawy z całego kraju, dbając o jakość kaw i interesy tego sektora.

Naturalnie dobra kawa

Kawa Gwatemali to arabika, a najczęściej uprawiane są takie jej odmiany jak bourbon, caturra i catuai. Ręczne zbiory pozwalają na zrywanie jedynie dojrzałych owoców. Trwają one od września do marca. Znaczna część sukcesu ziarnistych kaw z Gwatemali wynika z geograficznego położenia tego kraju. Większość plantacji położona jest powyżej 1300 m n.p.m na zboczach wulkanicznych gór znajdujących się w południowej części kraju. Dużym plusem są regularne obfite opady deszczu oraz bliskość wielu rzek i źródeł. Woda ta wykorzystywana jest do mokrej obróbki ziaren. Poza tym Gwatemala może cieszyć się żyznymi, bogatymi w azot, glebami wulkanicznymi. Ważnym aspektem jest także występująca tam bujna roślinność. Większość kawowców w Gwatemali uprawiana jest w cieniu innych drzew. Dzięki temu dojrzewają one wolniej, a co za tym idzie, zwiększają zawartość naturalnych cukrów w ziarnach, a ich smak staje się bardziej intensywny. Kawy Gwatemali uprawiane są w różnych regionach takich jak Huehuetenango, Antigua, Fraijanes, Coban, Atitlan, czy San Marcos. Wszystkie te obszary to ok. 300 specyficznych mikroklimatów, odznaczających się własną charakterystyką i to właśnie z tego wynika różnorodność ziarnistych kaw z Gwatemali.

Profil smakowy kaw z Gwatemali

Kawy Gwatemali to przede wszystkim wspaniała równowaga między słodyczą i nutami owocowymi. Pełny aromat, intensywny smak i wyważona kwasowość to cechy charakterystyczne ziaren z tego kraju. Często wyczuwalne są słodkie owoce połączone z mleczną czekoladą, kakao, czy też karmelem. Kawa z regionu Huehuetenango doceniana jest za swoją orzeźwiającą owocową kwasowość, kwiatowe nuty i jedwabiste body. Z kolei ziarna z Antiguy opisywane są jako korzenne, dymne, z pikantnymi nutami. Wpływ ma na to obecność wulkanów w tym rejonie. Jak widać, ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne, ziarna z różnych plantacji smakują inaczej, wyczuwalne są inne nuty smakowe i aromaty. Na opakowaniach kaw z tego kraju często można znaleźć określenie SHB (strictly hard bean). Są to wyłącznie twarde ziarna z plantacji położonych powyżej 1350m n.p.m. Charakteryzują się one intensywnością smaku i złożonością aromatu.

Jak parzyć kawę z Gwatemalii?

Na to pytanie nie mamy jednoznacznej odpowiedzi. Kawy Gwatemali to cała gama smaków i aromatów. Ich różnorodność sprawia, że każdy kawosz może znaleźć coś dla siebie, niezależnie do metod parzenia kawy. Wybierając kawę pod swoją ulubioną metodę zwróćcie uwagę na jej profil smakowy oraz palenie. Kawy lekkie, orzeźwiające, owocowo-kwiatowe z reguły palone jasno świetnie oddadzą swój cały bogaty aromat parzone metodami przelewowymi, takimi jak drip i chemex. Z kolei te słodsze, o nutach czekoladowych, karmelowych, średnio palone świetnie podkreśli french press, Aeropress oraz kawiarka.

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl