Kawa z Kenii

Kawa Kenia

jest zawsze najbardziej poszukiwana przez pasjonatów - u nas zawsze z gwarancją maksymalnie 7 DNI po wypaleniu !

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Kawa z Kenii

Kawa z Kenii

Kawy Kenii to światowa czołówka. Uznawane są za jedne z najlepszych kaw dostępnych na rynku. Ziarnista kawa kenijska zachwyca najbardziej wymagających kawoszy. Historia kawy w tym kraju jest stosunkowo krótka. Kawowiec został sprowadzony do tego kraju z Francji dopiero w XIX wieku, podczas gdy w graniczącej z Kenią Etiopii znany był od wieku IX. Kawa Kenii uprawiana jest głównie na małych plantacjach. Farmerzy są zrzeszeni w spółdzielniach, ściśle ze sobą współpracując. Większość plantacji kawy w Kenii położona jest na wysokości 1500 – 2100 m.n.p.m. Najwięcej z nich skupionych jest na terenach masywu wulkanicznego Mount Kenya. Żyzność gleb wulkanicznych, podrównikowy, wilgotny, a zarazem gorący klimat oraz wysokość upraw to elementy, które sprawiają, że ziarnistą kawą kenijską zachwyca się cały świat.

Kawa Kenia równa się jakość

Poza idealnymi warunkami związanymi z geograficznym położeniem Kenii i lokalizacją upraw, kawa kenijska jest wyjątkowa jeszcze z jednego powodu – wszyscy plantatorzy bardzo dbają o jej jakość. Owoce kawowca zbierane są ręcznie od listopada do lutego. Plantatorzy szczególną uwagę przywiązują do tego, by zbierać jedynie dojrzałe owoce. Z tego powodu wielokrotnie wraca się do tych samych krzewów. Obrabiane są przeważnie metodą washed, a do płukania ziaren wykorzystywane są często czyste górskie źródła. Ciężka praca farmerów i ich troska o każde ziarno przekładają się na wyjątkowy smak kaw kenijskich. Najpopularniejsze regiony Kenii, w których uprawia się czarne złoto to Kirinyaga, Nyeri i Muranga.

Profil sensoryczny ziarnistej kawy kenijskiej

W Kenii uprawiany jest gatunek arabika. Kraj ten specjalizuje się w jej odmianach hybrydowych, stworzonych w laboratoriach: SL-28 oraz SL-34. Stanowią one ok. 90% kawowców uprawianych w Kenii. Profil sensoryczny kaw Kenii jest bardzo ciekawy. W ziarnach z tego kraju żywa kwasowość jest równoważona owocową słodyczą. Wysokość upraw, a co za tym idzie długość dojrzewania owoców sprawia, że ziarniste kawy kenijskie mają pełny aromat. Charakterystyczne dla nich są nuty porzeczek, owoców leśnych oraz winny posmak. Staranność z jaką są zbierane i obrabiane kenijskie kawy sprawia, że pozbawione są one defektów i różnego rodzaju zanieczyszczeń. Najczęściej klasyfikowane są ze względu na wielkość ziaren. Wyróżniana jest klasa A, AA oraz AA plus, która oznacza największe ziarna. Można także spotkać się z oznaczeniem PB (peaberry). Są to okrągłe ziarna zwane ziarnami perłowymi, które znajdowały się pojedynczo w owocach kawowcach, zamiast dwóch zlepionych ze sobą ziaren. Są one słodsze i bardziej wyraziste w smaku. Ziarniste kawy kenijskie świetnie nadają się do parzenia metodami przelewowymi, takimi jak drip czy Chemex. W ten sposób można wydobyć z ziaren pełnię smaku i aromatu. Te metody podkreślą charakterystyczny zbalansowany owocowy smak kenijskich kaw. Szczególnie polecamy je osobom, które lubią kawy orzeźwiające i delikatne. Jeśli po głowie chodzi Ci naprawdę dobra kawa, Kenia jest krajem, na który koniecznie powinieneś zwrócić uwagę. To również idealny pomysł na prezent dla prawdziwych kawoszy!

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl