Kawa z Kolumbii

Kawa kolumbijska

to jedna z najlepiej sprzedających się kaw w naszym sklepie - zawsze maksymalnie 7 DNI po wypaleniu !

Kawa z Kolumbii

Kawa z Kolumbii

Kawę kolumbijską sklepy kawowe mieć muszą. Kawa kolumbijska to częsty wybór kawoszy z całego świata. Kolumbia jest trzecim największym producentem kawy na świecie, zaraz po Brazylii i Wietnamie. Rocznie produkuje się tu ok. 12 milionów worków kawy. Uprawiana jest głównie arabika, a najczęściej dwie jej odmiany - typica i caturra. Kawowce pojawiły się w Kolumbii w XVII wieku, jednak pierwsze komercyjne plantacje powstały na początku XVIII wieku. Kolumbijskie Andy rozciągnięte są na długości 3000 km i podzielone są na trzy łańcuchy biegnące z północy na południe kraju. To właśnie tam, na górskich zboczach, rozlokowane są plantacje kawy kolumbijskiej. Górski obszar charakteryzuje się występowaniem wielu różnych mikroklimatów, dlatego takie rozłożenie upraw sprawia, że zbiory trwają tam niemal cały rok. Plantacje w Kolumbii są nowocześnie zorganizowane, a większość kaw kolumbijskich obrabiana jest w procesie mokrym (Kolumbia jest największym eksporterem płukanych ziaren arabiki). Najpopularniejszymi regionami, w których występują uprawy są Cauca, Narino, Huila, Antioquia i Tolima.

Niezawodna kawa kolumbijska

Kawa kolumbijska cieszy się bardzo dobrą opinią i wielkim zaufaniem na całym świecie. Kolumbia słynie z niezawodnej wysokiej jakości swoich ziaren. Od 1927 roku o tę jakość dba prywatna organizacja – Kolumbijska Federacja Plantatorów Kawy (FNC). To właśnie oni, współpracując z rządem, pomagają tamtejszym rolnikom i kierują sprzedażą kaw kolumbijskich. FNC rozwiązuje logistyczne problemy właścicieli małych plantacji, a tych w Kolumbii jest zdecydowana większość. Organizuje pomoc w transporcie ziaren i sprzedaży. Jednak najważniejszą ich misją jest ochrona jakości. Zachęcają farmerów do poprawy stanu starych plantacji, dbają o spełnianie przez nich wszelkich wymogów i standardów dotyczących produkcji kawy. Kolumbijskie ziarna dzielone są na dwie klasy ze względu na ich wielkość – supremo (ziarna większe) i excelso (mniejsze). W Kolumbii produkowana jest także kawa organiczna, uprawiana bez pestycydów i sztucznych nawozów.

Profil sensoryczny kaw kolumbijskich

Kawy kolumbijskie charakteryzują się pełnym body. Ich profil smakowy jest jednak bardzo zróżnicowany ze względu na wielkość obszaru, na jakim uprawia się kawę w tym kraju. Jest to jeden z powodów wyjątkowości kawy kolumbijskiej. Różne aromaty zawarte w ziarnach z różnych plantacji sprawiają, że każdy może znaleźć idealną dla siebie kawę kolumbijską. Pojawiają się w nich takie nuty smakowe jak czekolada deserowa, orzechy, słodycz owoców, ale także lekkie, cytrusowe smaki. Wysokość na jakiej położone są kolumbijskie plantacje sprawia, że ziarna dojrzewają powoli. Dzięki temu są one pełne smaków i aromatów.

Jeżeli interesuje Cię kawa kolumbijska sklep Coffee Box oferuje ziarna z regionu Antioquia z plantacji Finca Paysandu. Charakteryzuje się ona słodyczą owoców i delikatną, wyważoną kwasowością. Idealnie łączy się z mlekiem. Sprawdzi się przy takich metodach parzenia jak ekspres ciśnieniowy, kawiarka, french press czy aeropress.

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl