Kawiarki

Metoda idealna dla tych, którzy potrzebują rano solidnego „kopa” :) Kawa parzona w kawiarce jest mocna i intensywna w smaku. Doskonała zarówno dla fanów espresso jak i dla amatorów kawy z mlekiem.

  • strzałka
  • 1
  • |
  • 2
  • strzłka
Kawiarki

Kawiarka dla każdego

Kawiarki to jedne z najczęściej kupowanych i najbardziej lubianych zaparzaczy do kawy. Zupełnie nas to nie dziwi. To urządzenie pozwala na przygotowanie pysznej kawy w zaledwie 5 min, a cała gama rozmiarów, kształtów i kolorów sprawia, że każdy może znaleźć kawiarkę idealnie dopasowaną do swoich potrzeb. Kawiarka jest bardzo prosta w obsłudze. Wystarczy dolny zbiorniczek wypełnić wodą, do sitka nasypać drobno zmieloną kawę, ustawić na małym ogniu i zaczekać aż gotowy napar przeleje się do górnej części kawiarki. Kawa z kawiarki jest intensywna w smaku. To namiastka espresso, dzięki temu stanowi doskonałą alternatywę dla drogich ekspresów ciśnieniowych.

Pierwsza kawiarka, czyli trochę historii

Kawiarka to zaparzacz, którego historia ma już ponad 80 lat. Nikogo pewnie nie zdziwi, że powstała ona we Włoszech. Dokładnie została stworzona w 1933 roku przez włoskiego inżyniera Alfonso Bialettiego. Nie bez powodu mówi się, że potrzeba jest matką wynalazku. W tamtych czasach dobrego espresso można było napić się jedynie w drogich kawiarniach, na które stać było nielicznych. Bialetti postanowił stworzyć urządzenie, które umożliwi każdej włoskiej rodzinie przygotowanie dobrego espresso w domu. Taka też przyświecała mu dewiza – „in casa un espresso come al bar” (w domu espresso jak w kawiarni). W ten sposób, zainspirowany ówczesną… pralką, wynalazł kawiarkę, tanie urządzenie, w którym w łatwy sposób można przyrządzić domowe espresso. Kawiarka szybko zyskała popularność nie tylko we Włoszech, ale także na całym świecie. Pierwsza kawiarka zrobiona była z aluminium. Obecnie na rynku dostępne są kawiarki aluminiowe, kawiarki wykonane ze stali nierdzewnej, które sprawdzą się na kuchenkach indukcyjnych oraz kawiarki elektryczne.

Jaka kawa do kawiarki?

Każda metoda parzenia kawy pozwala na przygotowanie innego naparu, podkreśla inne walory smakowe i aromaty zawarte w ziarnach. Kawiarka to zaparzacz, w którym można przygotować domowe espresso. Kawa jest mocna i intensywna w smaku. Do tej metody parzenia najlepiej sprawdzą się średnio lub ciemno palone ziarna kaw wysokiej jakości. Mogą być to zarówno single (kawy jednorodne) jak i blendy (mieszanki kaw). Warto wybierać te ziarna, który w swoich profilach smakowych mają takie nuty jak czekolada, orzechy, karmel, migdały, czy marcepan. Tego typu kawy idealnie łączą się z mlekiem, dlatego będą dobrą bazą pod latte czy cappuccino. Przygotowując kawę w kawiarce ziarna powinny być zmielone drobno (drobinki swoją wielkością powinny przypominać drobny cukier).

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl