separator

Jak przygotować kawę mrożoną? Idealny napój na gorące dni!

Lato w pełni. Piękne słońce, wakacje, odpoczynek i… wysokie temperatury. Każdy szuka ochłodzenia, czegoś, co choć na chwilę przyniesie ulgę, dlatego dziś na blogu temat, którego nie mogliśmy pominąć – kawy mrożone. Podpowiemy Wam jak zrobić kawę mrożoną w domu, poznacie krótką historię kawy frappe oraz podsuniemy Wam kilka ciekawych przepisów na mrożone kawy, którymi będziecie mogli zaskoczyć swoich gości ;)

Historia kawy mrożonej

Kawa mrożona to rozwiązanie idealne na gorące dni lata. Poza przyjemnym ochłodzeniem, kawa daje nam też dawkę energii. Najbardziej znaną historią związaną z kawą mrożoną jest ta o greckiej kawie, która na całym świecie znana jest jako frappe. W 1957 roku w Salonikach na międzynarodowych targach, Dimitris Vakondios, jako reprezentant znanej marki produkującej kawę rozpuszczalną, prowadził prezentację czekoladowego napoju dla dzieci przyrządzanego w shakerze. W czasie krótkiej przerwy, Grek chciał napić się kawy, jednak nie miał on dostępu do gorącej wody. Po krótkim namyśle zdecydował się spróbować rozpuścić kawę w zimnej wodzie z odrobiną cukru, używając do wymieszania shakera. Efekt wyszedł zaskakujący. Pyszna kawa frappe z charakterystyczną pianką, która szybko podbiła cały świat. Oryginalny przepis na kawę mrożoną według Vakondios’a opierał się na kawie rozpuszczalnej. Jednak obecnie dobre kawy mrożone przygotowywane są na bazie espresso zaparzonym z ziaren dobrej jakości.

 

Przygotowanie kawy mrożonej w domu jest banalnie proste.

 

Jak zrobić kawę mrożoną w domu?

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić kawę mrożoną w domowych warunkach to przychodzimy Wam z pomocą. To naprawdę nic trudnego. Do przygotowania kawy mrożonej potrzebna jest kawa, zimna woda lub mleko oraz kostki lodu. Należy pamiętać, że kawa jest najważniejszym składnikiem w tym przepisie. Stanowi bazę, nad którą najbardziej powinniśmy się skupić, ponieważ to od niej zależy ostateczny smak. Jeśli przygotowujemy kawę z mlekiem warto przyrządzić espresso w ekspresie lub kawiarce ze słodkich ziaren z Ameryki Południowej. Kawy z tego kontynentu (np. z Brazylii czy Kolumbii) często charakteryzują się słodkimi, czekoladowymi, orzechowymi nutami smakowymi, które idealnie łączą się z mlekiem. Jeśli nie posiadacie ekspresu, czy kawiarki możecie przyrządzić mocniejszą kawę po prostu zalewając zmielone ziarna małą ilością gorącej wody. Robiąc kawę mrożoną nie trzeba schładzać przyrządzonej kawy. Cieplejsza kawa ułatwi rozpuszczenie w niej cukru, lodów, czy innych przypraw, których użyjemy do naszej kawy mrożonej, a zimna woda, mleko i kostki lodu schłodzą ją wystarczająco. Dodatkowo ciekawą opcją jest również wcześniejsze zmrożenie szklanek, w których podamy kawę.

Kiedy mamy przygotowaną już naszą esencję kawową (ok. 100ml), w zależności od preferencji możemy ją posłodzić. Do shakera (lub blendera) wrzucamy 6-8 kostek lodu, zalewamy je posłodzoną kawą, dodajemy zimne mleko (150ml) i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną kawę przelewamy do wcześniej zmrożonej szklanki. Proporcje składników zależą wyłącznie od Waszych preferencji. Te podane stanowią jedynie punkt wyjścia, od którego możecie zacząć.

 

Dużą popularnością cieszy się kawa mrożona z lodami.

 

Przepisy na kawę mrożoną     

Znając bazowy przepis otwieramy sobie drogę do odkrycia niezliczonej ilości przepisów na kawę mrożoną. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Kawę mrożoną można zrobić z dodatkiem ulubionych lodów. Kawa mrożona z lodami to jeden z lepszych deserów na lato :) Warto wtedy pamiętać, żeby ograniczyć ilość cukru, inaczej kawa może wyjść za słodka. Poza kawą mrożona z lodami, możecie wypróbować przepisy z dodatkiem owoców, np. bananów, jagód, truskawek czy malin. Nadadzą one kawie wyjątkowy smak. Dla urozmaicenia smaku można dodać różnego rodzaju przyprawy, takie jak cynamon, kardamon, wanilię, czy imbir. Zwykłe mleko można zastąpić roślinnym mlekiem migdałowym, kokosowym czy sojowym. Do posłodzenia zamiast cukru można wykorzystać stewię, miód lub np. skondensowane mleko. Inną alternatywą dla kawy mrożonej jest zyskujące popularność cold brew, czyli kawa parzona na zimno. Jest to coś dla tych, którzy liczą kalorie, ale przede wszystkim cenią sobie smak dobrej kawy. O cold brew możecie przeczytać więcej w naszym wcześniejszym wpisie.

 

A jaka jest Wasza ulubiona wersja kawy mrożonej?

Komentarze do wpisu (0)

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl