separator

Przewodnik po kawiarnianym menu 2

Część druga – kawy alternatywne

 

W poprzednim poście mogliście poczytać co nieco o kawach na bazie espresso - tych najbardziej popularnych i najchętniej wybieranych przez Polaków w kawiarniach. Jednak coraz częściej kawiarnie stawiają na tzw. kawy alternatywne. Ten rynek dopiero się w Polsce rozwija, dlatego nie dziwi fakt, że klienci podchodzą do tematu nieufnie ;) Jednak alternatywy to coś idealnego dla tych, którzy chcą smakować kawę, lubią pić ją bez mleka i potrzebują dużej dawki kofeiny. Czym się od siebie różnią? Jakiej kawy się spodziewać po danej metodzie? Przeczytajcie ;)

drip

 

Drip – to metoda przelewowa. Kawa wsypywana jest do papierowego filtra, zalewana wodą, a to co dostajemy w serwerze to to, co przez ten filtr „nakapało” :) Drip to metoda, która wydobywa z kawy wszystkie jej walory smakowe. Jest ona delikatna i rzecz jasna, bez fusów.  Drip pozwala na odnalezienie w kawie owocowo-kwiatowych aromatów (oczywiście zależy to od ziaren, które zostały zaparzone). Kawa z dripa to duża dawka kofeiny. Wynika to z długiego kontaktu ziaren z wodą (ok. 4 min).

chemex

 

Chemex – kolejna metoda przelewowa, bardzo podobna do dripa. W jednej i drugiej metodzie wydobywa się z kawy owocowe i kwiatowe aromaty. Jednak smak kawy z Chemexa jest nieco inny. Dlaczego? To bardzo proste. Filtry do Chemexa są grubsze od filtrów używanych w dripach. Zatrzymują więcej tłuszczów zawartych w kawie przez co kawa jest jeszcze bardziej delikatna i klarowna. Przypomina wręcz herbaciany napar. Nie oznacza to jednak, że nie można się nią obudzić ;) Podobnie jak w dripie ziarna mają długi kontakt z wodą, dzięki czemu kawa parzona tą metodą to duża dawka kofeiny.

aeropress

 

Aeropress – w przypadku tego urządzenia kawa będzie bardziej mętna i soczysta, jednak nie da się jednoznacznie określić czego można się po niej spodziewać. Aeropress daje mnóstwo możliwości, a to jak smakuje kawa zależy od tego jakie ziarna będą użyte. Może on podkreślić zarówno owocowe, kwiatowe nuty kaw afrykańskich, ale także aromat orzechów, miodu czy karmelu kaw z Ameryki Południowej. W przeciwieństwie do dripa i chemexa, w aeropressie każda zaparzona kawa będzie smakować dobrze. Zamawiając w kawiarni kawę z aeropressu koniecznie dopytajcie z jakiej plantacji ziarna będą parzone. Da Wam to przybliżony obraz tego jak będzie ona smakować.


french press

 

French press – ta metoda to coś dla fanów „zalewajki”, którzy chcieliby zacząć przygodę z kawami alternatywnymi. Kawa z french pressu będzie pełniejsza i bardziej wyrazista w smaku niż w poprzednich metodach, z ciężką, gęstą teksturą. Dzięki metalowemu filtrowi fusy zostają oddzielone od naparu i w filiżance dostaniemy tylko to, co najlepsze :) Zdecydowanie polecam ją tym, którzy jeszcze nie przekonali się do kwiatowo-owocowych aromatów w kawie. French press idealnie podkreśli czekoladowe, orzechowe nuty kaw speciality.

 



Cold brew – to metoda idealna na nadchodzące lato i do tego banalnie prosta do przyrządzenia w domu. Jak sama nazwa wskazuje cold brew to kawa parzona na zimno. Ziarna zalewane są bardzo zimną wodą i odstawione na 12 godzin. Po tym czasie napar przelewa się przez filtr dripa lub chemexa i gotowe :) Cold brew to kawa orzeźwiająca, delikatna i tak jak w przypadku aeropressu jej smak zależy od tego jakie ziarna wybierzemy – słodsze z Ameryki południowej, czy bardziej owocowe afrykańskie. Idealna propozycja na upalne dni.

To może przy następnej wizycie w kawiarni spróbujecie czegoś nowego? :)

Komentarze do wpisu (0)

Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl